Ontology

AJCC : Αφορα την κατηγοριοποίηση και σταδιοποίηση σύμφωνα με την American Joint Committe on Cancer (AJCC) Organization. Χρησιμοποιεί το TNM staging system. Η AJCC καθιερώθηκε το 1959, με σκοπό να δημιουργήσει και να δημοσιεύσει συστήματα για την κατηγοριοποίηση και σταδιοποίηση του καρκίνου, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους επαγγελματίες υγείας ώστε να πραγματοποιήσουν την πιο αποτελεσματική διάγνωση και να επιλέξουν το πλάνο θεραπείας που ταιριάζει καλύτερα.

CTCAE : Κοινά κριτήρια ορολογίας για τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία του καρκίνου. Αποτελούν έναν τυποποιημένο τρόπο ταξινόμησης των ανεπιθύμητων ενεργειών με κλιμακα καταγραφής της σοβαρότητας της κάθε ανεπιθύμητης ενέργειας. Προέρχονται από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ (NCI) και η πρώτη έκδοση πραγματοποιήθηκε το 1998.

ICD-10 : Είναι η Διεθνής Στατιστική Ταξινόμηση Νόσων και Συναφών Προβλημάτων Υγείας. Πρόκειται για μια κωδικοποίηση των νοσημάτων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Με την κωδικοποίηση αυτή διευκολύνεται η ορθή καταγραφή των ασθενειών στους φακέλους υγείας και η παρακολούθηση των επιδημιολογικών τάσεων.

SNOMED-CT : Πρόκειται για μια ιατρική ορολογία με εκατοντάδες χιλιάδες όρους που χρησιμοποιούνται στην ιατρική επιστήμη. Θεωρείται η πιο κατανοητή, περιεκτική και πολύγλωσση ορολογία. Στο oncoEHR χρησιμοποιείται κυρίως για την σωστή καταγραφή των μερών του σώματος.

ΗΔΙΚΑ (examination & medicine) : Σε διάφορα σημεία του oncoEHR χρησιμοποιούνται λεξικά που αφορούν φάρμακα (σκευάσματα) και εξετάσεις. Συμπληρώνονται σύμφωνα με τις ονομασίες που προσφέρει η ΗΔΙΚΑ.

LOINC : Αποτελεί την πιο διαδεδομένη ορολογία για μετρήσεις ιατρικών εργαστηριακών εξετάσεων. Αναππτύχθηκε το 1994 και συνεχίζει να διατηρείται από το Regenstrief Institute του Indiana University School of Medicine. Στο oncoEHR χρησιμοποιείται στα lab result για την εύκολη εύρεση των διάφορων μετρήσεων.